Lena Vatne Bjørlo begynte som senioranalytiker ved Oxford Research i september 2024. Lena har erfaring fra både forskning, strategisk kommunikasjon, merkevarebygging og økonomi, og har arbeidet med kunder i mange ulike bransjer. De siste årene har hun arbeidet med en doktorgrad, og i august 2024 disputerte hun ved NTNU. Doktorgradsavhandlingen hennes kartlegger og belyser hvordan kunstig intelligens (KI) utfordrer menneskers autonomi og foreslår hvordan negative konsekvenser knyttet til dette kan reduseres. Hun har nylig flyttet til Kristiansand fra Ålesund, sammen med mann og to barn.
Hvorfor valgte du å begynne hos Oxford Research?
Oxford Research har et solid omdømme, både som et analyseselskap som leverer kvalitet og som en attraktiv plass å jobbe, med et veldig godt arbeidsmiljø. For meg var dette avgjørende. I tillegg er det viktig for meg å kunne stille meg bak verdiene og visjonen til arbeidsplassen min, og det kan jeg virkelig hos Oxford Research. I likhet med forskningen min, som handler om å avdekke hvordan vi kan utvikle mer ansvarlig og etisk bruk av kunstig intelligens, handler jobben min i Oxford Research om å utvikle kunnskap som andre kan dra nytte av. Det å kunne bidra til at beslutningstakere kan ta gode og velinformerte avgjørelser som kommer samfunnet til gode – basert på våre analyser og utredninger – motiverer meg. I tillegg er det gøy å jobbe med varierte og utfordrende arbeidsoppgaver og å få være med på mange spennende prosjekter, på tvers av ulike fagfelt.
Hva er det beste med å jobbe her så langt?
Det må definitivt være det å få jobbe sammen med en så fin gjeng med dyktige kolleger som spiller hverandre gode. Man merker med en gang at her er det god takhøyde, og at man blir lyttet til. Jeg har følt meg inkludert og involvert fra dag én og er veldig fornøyd med oppstarten. Oxford Research tenker annerledes rundt hvordan vi samarbeider og bruker tiden vår. Dette gjør at alle er foroverlente og bidrar der det trengs – når det trengs. Jeg vil beskrive kulturen her som en perfekt blanding mellom uhøytidelig stemning og en høy grad av profesjonalitet. Dette påvirker helt klart måten vi samarbeider på og kommer våre oppdragsgivere til gode.
Hva er ditt spesialfelt?
Doktorgradsavhandlingen min tar for seg KI, beslutningstaking og forbrukeratferd. Fra før har jeg en relativt sammensatt fagbakgrunn fra ulike bransjer, fra forskning, strategisk kommunikasjon, merkevarebygging, til oversetting og økonomi. Den røde tråden er det å sette seg inn i oppdragsgivers behov og finne ut hvordan jeg og vi kan levere verdi for denne oppdragsgiveren. Jeg ser på det å ha flere felt og fagområder som jeg brenner for som en styrke og ser frem til å kunne kombinere disse erfaringene hos Oxford Research. Dette kan være i prosjekter knyttet til digitalisering og teknologi, men også gjennom kunde- og brukerperspektivet, som ligger til grunn for veldig mange av oppdragene våre.
Basert på din erfaring fra merkevarebygging, hva er spesielt med Oxford Research?
Oxford Research har en særegen posisjon i et marked hvor tillit, faglig kompetanse og integritet er det vi i bunn og grunn konkurrerer på. Å levere på disse punktene er avgjørende for å vinne oppdrag, og noe som tar tid å bygge opp. Det andre jeg vil trekke frem er kompetente og genuint engasjerte ansatte som brenner for hver sine fagområder, og hvordan disse trekkes inn der det passer. Dette er både motiverende for den enkelte ansatte og positivt for oppdragsgiver og prosjektet.
Hvilke typer problemstillinger synes du er mest interessant å jobbe med?
Jeg trives godt med problemstillinger som er både tverrfaglige og komplekse. Det er spesielt givende å jobbe med problemstillinger hvor jeg kan bidra til å utgjøre en forskjell for en oppdragsgiver, og for samfunnet generelt, gjennom å løse problemer som noen andre har løftet frem, og å komme med anbefalinger ut ifra dette. Fordi vi jobber med samfunnsrelevante prosjekter har arbeidet vi gjør ringvirkninger for mange flere enn bare oppdragsgiver.
Hvilken fase av prosjektet synes du er mest spennende?
Alle faser har jo sin sjarm. Det er først og fremst gøy å jobbe med å «knekke koden» med tanke på det å virkelig forstå hva et oppdrag handler om, og å vise oppdragsgiver at vi har forstått dette. Det å tenke ut idéer, både ved oppstart og utover i prosjekter, er også noe av det jeg liker best. Samtidig er datainnsamling og analyse også noe jeg trives godt med, det å identifisere og løfte frem det vesentlige i en jungel av informasjon – og å hele tiden tenke hvordan dette bidrar til å svare på problemstillingene. Jevnt over blir de fleste prosjekter mer spennende etter hvert som man kommer «under huden» på dem og man begynner å ane konturene av å kunne svare på en problemstilling.
Prosjektene vi jobber med handler jo om å løse problemer på ulike plan, og her må vi være både kreative og analytiske. Det passer meg midt i blinken! En siste prosjektfase som jeg brenner for er knyttet til det å fortelle ut til omverden hva vi har funnet ut, da mange av våre prosjekter faktisk er av allmenn interesse.
Hva liker du å gjøre på fritiden for å «koble av»?
Jeg elsker å reise, både sammen med familien og med venner, men også alene. Ellers elsker jeg musikk og å synge, og håper etter hvert å finne meg et kor her i Kristiansand. Baking er også en stor interesse, noe de nye kollegaene mine vil oppdage etter hvert.
DEL