Denne våren har to masterstudenter ved Universitetet i Agder (UiA), Angela Radulovic og Synne Borøy, fått prøve seg som praksisstudenter hos Oxford Research. Begge studerer statsvitenskap og ledelse og beskriver praksisperioden som en unik mulighet til å anvende teori i praksis, få innsikt i ulike prosjekter og forberede seg på arbeidslivet.

Praksisplass i et attraktivt kompetansemiljø
Studentene fikk først høre om Oxford Research på et praksismøte ved UiA, der de forteller at Oxford Research skilte seg ut med en tverrfaglig tilnærming og et bredt spekter av prosjekter. – Det var viktig for meg å velge et sted hvor jeg kunne lære mye og bli faglig utfordret. Jeg ønsket også å få et bedre innblikk i hvordan metodisk tilnærming brukes i praksis, og Oxford Research virket ideelt for nettopp dette, sier Angela.

Synne og Angela lot seg begeistre av at Oxford Research ble presentert som et sted med høye krav til kvalitet og faglige resultater. – Jeg fikk et veldig godt inntrykk av Oxford Research under praksismøtet på UiA. At de er selektive i utvelgelsen av praksisstudenter var også noe som appellerte til meg, siden jeg stiller høye krav til eget arbeid, forteller Synne. Begge studentene trekker frem at praksisplass i et kompetansemiljø som Oxford Research anses som svært attraktivt, spesielt med tanke på å få relevant arbeidserfaring og inspirasjon til videre masteroppgave.

Mange ulike prosjekter – ett felles læringsutbytte
Angela og Synne har begge vært involvert i flere ulike prosjekter i løpet av praksisperioden. – Jeg har blant annet fått jobbe med Pilot forsvarskommune, som er et prosjekt som tar for seg samarbeid mellom forsvarskommuner og Forsvaret om å utvikle attraktive bostedskommuner, i tillegg til prosjekter som «Regional koblingsboks» og en kartlegging av papirløse migranter i Agder, sier Angela.

Synne beskriver også en travel, men lærerik praksishverdag: – Vi ble i utgangspunktet tildelt to prosjekter, men jeg har etter hvert fått delta i mange andre, som for eksempel prosjekter knyttet til Nav, «Tett-på» i Møre og Romsdal og effektevaluering av RFF Oslo, forteller hun. Begge trekker frem at ingen dager er like, og at de har fått oppleve hvordan forskningsoppdrag gjennomføres fra start til slutt.

Lang tradisjon for å tilby praksis hos Oxford Research
Allerede i 2014 tok Oxford Research initiativ overfor UiA og institutt for statsvitenskap for å etablere et praksisstudium. Rune Stiberg-Jamt, administrerende direktør i Oxford Research, trekker frem at motivasjonen for å ta inn praksisstudenter er flerfoldig. – Først og fremst er det å tilby relevant arbeidserfaring vår måte å ta samfunnsansvar på, overfor studenter som vi har tro på. Samtidig som vi får inn nye perspektiver og får gjøre oss synlige ovenfor kompetent arbeidstakere, styrker dette også vårt samarbeid med UiA.

Metode i praksis
Den metodiske tilnærmingen er en sentral del av Oxford Research sitt arbeid, og studentene roser selskapet for å la dem prøve seg på reelle oppgaver. – Praksisperioden har gitt meg en mye dypere forståelse for metodene vi lærer om på studiet. Det har vært veldig nyttig å se hvordan man velger og tilpasser metoder for å besvare konkrete problemstillinger i praksis, sier Angela.

Synne er enig: – Oxford Research har et stort fokus på metode i sitt arbeid, og jeg har fått mye mer erfaring innen både kvantitativ og kvalitativ metode – ikke minst intervjuer, som jeg hadde lite erfaring med fra før, forteller hun.

Tillit, mestring og ansvar: en forsmak på arbeidslivet
En fellesnevner for Angela og Synne er at de verdsetter tilliten de har fått allerede fra første dag, samtidig som praksisperioden har gitt en viktig forsmak på overgangen fra studielivet til arbeidslivet. – Jeg har lært utrolig mye av å være med i prosjektteamene og levere konkrete resultater. Det har vært veldig lærerikt og inspirerende, sier Angela. – Vi har blitt tidlig involvert i prosjektene og fått positive tilbakemeldinger underveis. Å bli gitt ansvar har gitt både mestringsfølelse og faglig utvikling, tilføyer Synne.

Begge understreker at nettopp dette innblikket i arbeidslivet har vært verdifullt. – Det bygger bro mellom teori og praksis, og jeg føler meg bedre rustet til å møte arbeidslivet nå, sier Synne. Angela legger til: – Jeg har fått en forsmak på ansvaret og forventningene som følger med en profesjonell rolle, samtidig som jeg har hatt tryggheten av å være i en læringssituasjon.

Veien videre
Praksis hos Oxford Research har inspirert både Angela og Synne til videre fordypning og mulige temaer for masteroppgaven. De har også fått verdifull innsikt i hvilke karriereveier som finnes for statsvitere og ledelsesstudenter, og de oppfordrer andre studenter til å søke praksisplass dersom muligheten byr seg. – Å se hvordan man kan bruke kunnskap for å løse viktige samfunnsutfordringer, har vært svært givende. Jeg anbefaler absolutt praksis for alle som vil koble teori tettere til arbeidslivet, avslutter Synne.

Angela nikker bekreftende: – Praksis er gull verdt fordi man får en helt annen forståelse for faget når man får jobbe med reelle prosjekter og se hvordan ting fungerer i den «virkelige verden».

Praksiserfaringen har gitt de to studentene en solid dose inspirasjon, kunnskap og motivasjon til å fullføre sine mastergrader – og kanskje en framtidig karriere innen forskning og analyse. Rune understreker at praksisperioden har vært en suksess for både studentene og selskapet: – Vi er strålende fornøyde med innsatsen som Synne og Angela har lagt ned, og med bakgrunn i dette har vi tilbudt begge å fortsette som researchere hos oss – noe de begge har takket ja til, avslutter han.